Tradičné pečené koláče

Každý z nás, kto mal tú možnosť chodiť ku starej mame a vyjedať priamo z plechov jej voňavé pečené koláče vie, že ide o gurmánsky zážitok na celý život. Majiteľka a hlavná cukrárka nášho ateliéru, začala s pečením tradičných koláčov už ako malé dievča. Od svojej mamičky sa naučila staré klasické receptúry, zručnosti a tajomstvá, ako dosiahnuť tú nezameniteľnú vôňu tradície na cukrárskom plechu. Pri svojom učení a pravidelnom pečení objavila skutočnosť, že pri tvorbe tradičných pečených koláčov, sú tými najdôležitejšími surovinami láska, cit a trpezlivosť pre túto prácu.
Môžeme teda s hrdosťou konštatovať, že našou skutočnou prednosťou je originálna, tradičná receptúra,
spojená s prísnym dodržiavaním klasických poctivých pracovných postupov našich starých mám.
Prepáčte, ale tých „tradičných“ receptov dnes máme plný internet aj televíziu. V čom konkrétne je teda cukrársky ateliér Tortia tak výnimočný ?
Tradičná receptúra si vyžaduje aj tradičné suroviny. Mak a orechy nakupujeme od domácich slovenských farmárov. Tieto suroviny si sami melieme priamo u nás v ten deň, keď z nich pripravujeme vlastné, viac ako storočím overené, plnky do koláčov. Tradičné receptúry si tak uctievame aj tradičným – poctivým spôsobom práce pri pečení (aj napriek neuveriteľnej prácnosti). Pravé maslo, čerstvé mlieko, plnotučný tvaroh a ostatné poctivé ingrediencie, sú pre nás samozrejmosťou.
Čo máte na mysli pod pojmom „tradičný – poctivý spôsob práce pri pečení“ ?
Ručne ťahané domáce štrúdle, tradičnou receptúrou pripravované čerstvé plnky, poctivo ručne prekladané cesto na škvarkové pagáče … To sú len niektoré tradičné postupy, ktoré robia naše pečené koláče nezameniteľnými a dokážu vyvolať spomienku na „staré dobré časy“.
Musia byť klasické pečené koláče vždy len sladké ?
Tradičné pečené koláče nemusia mať iba sladkú chuť. Na Vašej oslave sa určite nájdu oslávenci, ktorí uprednostňujú slané dobroty pred tými sladkými. Ak sme spomenuli komplexné zabezpečenie tradičných pochutín na Vašej slávnosti, mali sme na mysli aj pravé prekladané škvarkové pagáče, bryndzové a tvarohové pagáčiky, cibuľkovo-slaninové koláče zapekané so syrom, či cesnakové uzly.
Viete si predstaviť akúkoľvek významnejšiu hostinu bez takýchto dobrôt ?
Prečo by sme si mali dať upiecť tradičné pečené koláče na našu oslavu ?
Tradičné pečené koláče sú servírované na stoloch v rôznych kombináciách (makové, orechové, tvarohové, lekvárové, kakaové …), čo spoluvytvára príjemnú dekoráciu a hostia majú možnosť štedrého výberu, podľa ich chutí. Tradičné pečené koláče môžu byť na slávnostných stoloch počas trvania celej hostiny a nemusíme sa pri tom obávať, žeby sa nám roztiekli, alebo inak znehodnotili. Je to ich obrovská výhoda najmä pri oslavách, konajúcich sa v letných mesiacoch. Ak plánuje hostiteľ obdarovať tzv. výslužkou svojich hostí, tradičné pečené koláče sú na to ako stvorené (nenáročné na prevoz, balenie, termostatiku). Klasická vôňa pečených koláčov násobí ten skutočný gurmánsky pôžitok najmä v zimných a vianočných chvíľach, preto by v tomto čarovnom období mali byť súčasťou každej jednej oslavy.
Cukrársky ateliér Tortia sa hrdo hlási k tomu, že Vám vie komplexne zabezpečiť chuť a vôňu tradície na Vašich oslavách a hostinách, pri dôslednom dodržiavaní tradičných receptúr a postupov, s veľmi prísnym výberom tých najkvalitnejších ingrediencií.
Majú vôbec niečo spoločné Torty a tradičné pečené koláče ?
Torta, vyhotovená na ľubovoľnú príležitosť (svadba, životné jubileá, darček z lásky, či dokonca firemný večierok), predstavuje vo svojej podstate tiež istý druh tradície. Neoddeliteľnou súčasťou týchto zvykov, sú aj poctivé, pečené, tradičné koláče. Ak torta na Vašej hostine predstavuje honosnejší, či dokonca luxusnejší typ dezertu, tak potom tradičné pečené koláče symbolizujú návrat ku koreňom ľudových tradícií.
